Tables


SchemaSpy Analysis of admissio.regelverk

Generated on Wed Nov 27 12:55 GMT 2024

XML Representation
Insertion Order Deletion Order
TABLES 38
VIEWS 0
COLUMNS 147
Constraints 59
Anomalies 1
Routines 0

Database Properties

Database Type: PostgreSQL - 15.10

Schema regelverk

Regler for opptaket, som inkluderer grunnlag, kvalifikasjon, rangering og kvoter

Tables

Table / View Children Parents Columns Rows Type Comments
regelverksamling_kompetanseregelverk 0 2 2 -1 Table

Tagging av kompetanseregelverk

kravlisteelement 0 2 7 -1 Table

Kravelementer knyttes til kravlistene de skal inngå i. Man kan også definere karakterkrav som gjelder for kravelementet når det opptrer i den aktuelle kravlisten. F.eks. vil karakterkravet for FFMAT variere mellom kravlister. Når karakterkrav er definert, må man også spesifisere om høyere verdi er bedre (J eller N i feltet stig__kode), dvs. om stigende eller synkende rekkefølge gjelder for karakterene.

grunnlag 6 1 7 -1 Table

Dokumentasjonsgrunnlag for kvalifisering og rangering. Eks. VES: Ett vitnemål, VOV: Ett førstegangsvitnemål. Grunnlag (også kalt kvalifikasjonsgrunnlag) brukes i kompetanseregelverk for å skille mellom alternative kompetansekrav, f.eks. at visse fagkrav gjelder for søkere med studieforberedende videregående opplæring, men ikke for søkere som har dokumentert forkurs til ingeniørutdanning. De brukes også i behandling av søknader om generell studiekompetanse (GSK) og i poengberegning og rangering. Hvilke sammenhenger et grunnlag kan brukes i, angis av brukes_i_gsk, brukes_i_poengberegning og brukes_i_kvalifisering.

kompetanseregelverk 8 1 3 -1 Table

Regelverk med krav og regler for kvalifisering av kompetanse. Denne tabellen er toppnivået i et kompetanseregelverk. Koden for kompetanseregelverket er også i mange sammenhenger kalt kravkode. Underliggende tabeller utgjør regelverket for krav og kompetanse. Kompetanseregelverket (kravkoden) knyttes til aktuelle studier i datainnsamlingen.

kvoterangering 1 0 2 -1 Table

I hvilken rekkefølge kvoten skal prioriteres under plasstildeling

poengformel_poengklasse 0 2 2 -1 Table

Brukes for parsing av poengformler

poengtype 4 5 12 -1 Table

Eks: KAR/NOM: Karakterpoeng gjelder hele NOM - VES, KAR/NOMO: Karakterpoeng primær vitnemålkvote hele NOM - VOV

kvotesporsmal_preutfylling 1 0 2 -1 Table
regelverksamling_rangeringsregelverk 0 2 2 -1 Table

Tagging av rangeringsregelverk

kompetansekrav_grunnlag 0 2 2 -1 Table

Gyldige grunnlag for å kvalifisere til kompetansekravet. Kompetansekrav må knyttes til alternative grunnlag som kompetansekravet gjelder for. Hvis flere kompetansekrav er knyttet til et kompetanseregelverk, skal de være knyttet til forskjellige grunnlag. Når saksbehandler velger grunnlag, må det være entydig hvilket kompetansekrav som gjelder. Det må derfor ikke være overlapp mellom grunnlagene for ulike kompetansekrav innenfor et kompetanseregelverk.

kravtype 1 0 2 -1 Table
kvotetype_kvotesporsmal 0 2 2 -1 Table

Gyldige kvotespørmål for kvoten

rangeringsregelverk 5 2 5 -1 Table

Regler for poengberegning. Søkere rangeres på forskjellig vis alt etter hvilke studier de søker til. Noen studier har rangeringsregler som er spesifikke for det bestemte studiet, f.eks. studier der opptaksprøvepoeng inngår i rangeringen eller der studiet har egne kvoter. Reglene for rangering er gitt av Forskrift om opptak til høgare utdanning, Kapittel 7. Rangeringsregler for en gruppe studier gjør et rangeringsregelverk. De enkelte reglene i regelverket kan gjelde hvilke poeng som skal telle med i forskjellige kvoter, hvordan poengene skal summeres osv. Hvis det er flere studier som rangerer søkerne på samme måte, kan de benytte samme rangeringsregelverk. Ved at flere studier deler rangeringsregelverk der det er mulig, blir vedlikeholdet av regelverkene enklere og saksbehandlingen kan effektiviseres. Rangeringsregelverk kobles til studier i et opptak ved å knytte rangeringsregelverk_kode til studiet i datainnsamlingen. Se https://unit.atlassian.net/wiki/spaces/OP/pages/1802993744/Rangeringsregelverk+og+kvoter

kvotetype_grunnlag 0 3 4 -1 Table

Gyldige dokumentasjonsgrunnlag for kvoten

poengalgoritme 1 0 3 -1 Table
poengklasse 2 1 4 -1 Table

Eks: KAR: karakterpoeng, ALD: alderspoeng. Hovedgrupper av poeng kalles poengklasser. Dette er de minste byggesteinene i poengsummeringsformlene, f.eks. alderspoeng (ALD) og karakterpoeng (KAR).

tilleggskrav 3 0 3 -1 Table

Fagkrav eller andre spesielle krav. Her defineres koder og navn for spesielle kompetansekrav som gjelder utover kravet til GSK. Spesielle kompetansekrav kan være både lister av fagkrav (fag i vgo) og andre tilleggskrav som opptaksprøve, krav om forpraksis o.l. Et spesielt kompetansekrav kan gjenbrukes i flere kompetansekrav så lenge kravet er det samme og behandling av kompetansekravet kan “smitte” mellom studier. Man kan for eksempel gjenbruke et spesielt kompetansekrav for opptaksprøve hvis opptaksprøven er den samme for flere studier. Som regel vil forskjellige studier ha forskjellige opptaksprøver, og da må det opprettes forskjellige kompetansekrav for hver opptaksprøve.

tilleggskrav_kravliste 0 2 2 -1 Table

Gyldige kravlister for tilleggskravet. Kobling mellom en kravliste og et spesielt kompetansekrav. Hvis flere kravlister er koblet til et spesielt kompetansekrav, er kravlistene alternative måter å oppfylle kravet på. Det er altså ELLER mellom kravlistene. En kravliste kan gjenbrukes i flere spesielle kompetansekrav når kravet er det samme.

kompetanseregelverk_sprak 0 2 4 -1 Table

Oversettelser av kompetanseregelverknavn

regelverksamling_kvotetype 0 2 2 -1 Table

Tagging av kvotetype

kvotesporsmal 1 2 5 -1 Table

Regler for spørmål som besvarer kvotetilhørighet

kompetansekrav 3 1 7 -1 Table

Kompetansekrav. Et kompetansekrav brukes av ett eller flere kompetanseregelverk, og koblingen mellom kompetanseregelverk og kompetansekrav gjøres i tabellen kompetanseregelverk_kompetansekrav. Hvis det er flere alternative kompetansekrav knyttet til et regelverk, vil de alternative kompetansekravene være knyttet til forskjellige grunnlag. Et kompetansekrav kan brukes av flere regelverk der kravene er de samme. Et kompetansekrav er satt sammen av to komponenter: Feltet krever_gsk (true/false) og en liste med tilleggskrav. Feltet krever_gsk skal fylles ut for alle søknadsalternativer som krever GSK.

kravkategori 1 0 2 -1 Table
kvotetype 7 4 7 -1 Table

Regler for kvalifisering av tilhørighet i en kvote

kompetansekrav_tilleggskrav 0 2 2 -1 Table
poengtype_vitnemalskrav 1 0 2 -1 Table

Kravuttrykk i NVB som beregner poengtyper

regelverksamling_kravelement 0 2 2 -1 Table

Tagging av kravelementer

poenglikhetsregel 1 0 10 -1 Table

Regler for sortering av kvotesøknader ved poenglikhet

poengvariantkrav 0 3 3 -1 Table

Poengvariant som skal brukes dersom man har dette grunnlaget. Kobling mellom grunnlag, tilleggskrav og poengvarianter. (Også kalt Kravvariant)

regelverksamling 5 1 4 -1 Table

Brukes til å tagge Representerer en samling kompetanseregelverk, rangeringsregelverk og/eller kravelementer.

aldersgrense_operator 1 0 2 -1 Table
kompetanseregelverk_kompetansekrav 0 2 2 -1 Table

Kompetansekrav som gjør at man kvalifiserer for kompetanseregelverket. Kompetansekravene kobles til ett eller flere kompetanseregelverk. kompetanseregelverk_kompetansekrav er koblingstabellen som knytter kompetanseregelverk til kompetansekrav. Her defineres hvilke kompetansekrav som inngår i et kompetanseregelverk. Hvis flere kompetansekrav er knyttet til et kompetanseregelverk, er de alternative krav, dvs. det er ELLER mellom dem.

poengformel 4 1 4 -1 Table

Utregning av poengsum. Logisk utrykk basert på poengklasser

poengformel_poengformel 0 2 2 -1 Table

Brukes for parsing av poengformler

kravelement 3 4 10 -1 Table

Eks GSK: gyldig studiekompetanse, FYS1: fysikk 1. år. Kravelement er det nederste nivået i regelverkstrukturen, dvs. kravlementene representerer konkrete delkrav (fellesfag matematikk, matematikk R1, opptaksprøve til et bestemt studium osv.) som videre kan knyttes sammen i lister og brukes i kompetansekrav. I UHG har det vært et mål å gjenbruke kravelementer i størst mulig grad for å gi saksbehandler færrest mulig delkrav å ta stilling til i saksbehandlingen. I tillegg til å definere delkrav i regelverkstrukturen, er KRAVELEM-tabellen i UHG også en kodetabell for forskjellige typer mangler ved en søknad. Flagg-feltene med navn som starter på ”Er-” (J/N-felt) avgjør hvilke områder hver kravelement_kode brukes i.

rangeringsgrunnlag_poengtype 0 4 4 -1 Table

Gyldige dokumentasjonsgrunnlag for poengtypen

poengvariant 2 1 3 -1 Table

Eks: NOM: hele NOM, NOMO: prim.vmkv NOM. Flere regelverk kan benytte samme poengklasse, f.eks. KAR, ALD, PRØ osv. Men poengverdier, maksimumsgrenser, tildelingsregler osv. for en poengklasse kan imidlertid variere fra ett lærested/studium til et annet. Et typisk eksempel er opptaksprøvepoeng (PRØ), der opptaksprøven med tilhørende poeng vanligvis er spesifikke for hvert studium.

kravliste 2 0 4 -1 Table

Ett utrykk av kravelementer som tilfredstiller ett tilleggskrav